Chocolade bij je BBQ

wist je dat je met chocolade niet alleen kan bakken of zoete gerechten kan maken? Chocolade past namelijk ook heel goed in hartige gerechten, de Mexicanen koken bijvoorbeeld heel vaak met chocolade.  Dus waarom geen chocolade op je BBQ ? En laat het nu net dit weekend prachtig BBQ weer worden.

Daarom delen wij met jullie een typisch BBQ recept met chocolade, de hamburger.

 

Ingrediënten

4 personen

 

voor de burger

  • 500 g rundergehakt
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl tabasco chipotle pepper sauce
  • 1 tl zout
  • spekjes
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 tomaat
  • 4 blaadjes kropsla
  • ui
  • bieslook

 

Voor de chocoladesaus :

  • 40 gram extra pure chocolade 70%
  • 500 gram mayonaise
  • 50 gram tomatenpuree
  • 100 gram geraspte mierikswortel ( uit pot)
  • 100 gram tomatenketchup
  • 50 gram honing
  • grof gemalen peper
  • chilipoeder
  • zout
  • 30 gram grove mosterd
  • 1 tl cacao nibs

 

Bereiden:

 

de saus:

smelt de chocolade au bain marie. Meng hem al roerend met een garde met de rest van de ingrediënten en breng de saus op smaak.  Het lekkerste is de saus als je hem een dag van te voren in de koelkast zet. Dan kunnen alle smaken zich goed ontwikkelen.

 

de burger:

  1. Doe het gehakt in een kom en voeg de uien poeder, tabasco en het zout toe. Kneed goed door elkaar en verdeel het gehakt in een burger per persoon. Vorm een bal per persoon van het gehakt. Duw de gehaktballen plat tot burgers van 1 cm dik en Ø 12 cm. Steek de barbecue aan of verhit de grillpan op middelhoog vuur. Gril de burgers in ca. 8 min. gaar. Keer halverwege.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter.Bak hier de plakjes spek in uit.
  3. Halveer de hamburgerbroodjes en rooster de helften in de hete koekenpan 2 min. aan beide zijden. Snijd de tomaat in plakjes. Beleg de onderste helften van de broodjes achtereenvolgens met een blad sla, plakje spek en een burger. Leg op elke burger een plakje tomaat en wat ui.
  4. Verdeel de saus over de broodjes en strooi en wat bieslook over.
  5. Dek af met de bovenste helft van het broodje.

Misschien klinkt het wat raar, maar hij is echt niet zoet. Wij hebben hem voor je getest en het is echt heel lekker.

 

Veel BBQ plezier!